Citesc cu mare placere povestile lor cu gheise si samurai si tin minte ca, de cand eram mica, urmaream desenele manga.
Pe masura ce am crescut, m-au atras ritualurile lor de ingrijire, felul in care femeile japoneze stiu sa se aprecieze si sa se puna in valoare intr-un mod delicat si seducator. Nu este de mirare ca am ajuns sa citesc despre machiajul special pe care il foloseau in cadrul pieselor de teatru kabuki, care se numeste kumadori.
Iar cand am aflat ca NARS lanseaza Bento Box, un kit special pentru buze in stilul kumadori, nu a mai contat ca este editie limitata, ca se vinde numai in locatii speciale, ca exista doar 2000 de bucati in lume, din care 1000 sunt in State, nici ca pretul este de 125 dolari in SUA si un pic mai mult in Europa si Asia. Conta doar ca il vreau! :) Insa nu m-am asteptat sa il si am... Asa ca surpriza i-a sporit si mai tare frumusetea.
Ce este NARS Bento Box? Un kit cu 2 nuante pentru buze si o pensula speciala, exact cum foloseau femeile japoneze pe vremuri. Ambalajul este o cutie eleganta din lemn masiv, in stil minimalist.
Nuantele pentru buze, Sakura (inseamna "cherry blossom") si Maiko (asa se numea o gheisa incepatoare, inseamna de fapt "tanara dansatoare") sunt asezate in 2 boluri traditionale pentru sake, ceramice. Pensula este infasurata in lemn de wisteria, in romana i se spune si glicina. Wisteria este un arbust catarator originar din China si Japonia, cu flori violacee foarte frumoase care curg in ciorchini.
fara blitz, in lumina artificiala
cu blitz (culorile sunt foarte vii)
fara blitz, in lumina artificiala
Ce este kumadori? Stilul de machiaj folosit de catre actorii kabuki pentru a evidentia muschii fetei si pentru a spori efectul teatral. Anumite culori sunt folosite pentru a sublinia anumite personaje, iar aceste culori redau starile si etapele prin care trece personajul.
La inceputurile teatrului kabuki, machiajul consta in albirea fetei si trasarea unor linii cu anumite culori pe sprancene, in jurul ochilor, pe pometi si maxilar. Ceva mai tarziu, s-a trecut la estomparea acelor linii dure in degradeuri mai blande, pana ce culoarea se pierdea in albul de baza. Citind aceste lucruri, nu am putut sa nu ma gandesc la faptul ca, fara sa-si dea seama, japonezii puneau bazele blending-ului si smudging-ului pe care le folosim si noi in machiajul cotidian. Si probabil ca nu se asteptau nici ca acest nume, kabuki, sa ajunga o pensula de machiaj :)
Daca va place acest gen de poveste, va recomand cu tot dragul sa cititi Dansatoarea de Kabuki de Sawako Ariyoshi, o gasiti la editura Polirom. Veti afla povestea intemeierii teatrului kabuki, veti descoperi prima trupa de teatru kabuki si veti avea o idee despre cum traiau oamenii din Japonia secolului 17.
Acesta este un clip in care puteti vedea ritualul de aplicare a machiajului de catre o gheisa: