Cu siguranta am auzit cu totii de parabeni pana acum si ne straduim sa folosim produse cosmetice cat mai naturale care sa nu contina astfel de ingrediente. In acelasi timp, cu cat sunt mai naturale sau “bio” produsele cosmetice, cu atat au o viata mai scurta. Uneori, se poate intampla ca termenul de expirare inscris pe ambalaj sa nu fie inca atins, iar produsul din interior sa fie alterat. Insa cum putem verifica acest lucru si ce putem face pentru a preveni asemenea situatii?
In primul rand, ar trebui sa evitam sa lasam cremele si produsele cosmetice/make-up in mediu cald si umed – cum este baia, de exemplu. De asemenea, nu este indicat nici sa le lasam intr-o zona a casei unde lumina soarelui se reflecta in mod direct. Cel mai bun loc pentru cremele de ochi si cele de fata este, in opinia multora, in frigider. Se spune ca un rezultat optim al unei creme de ochi in decongestionarea zonei se obtine prin aplicarea acesteia rece, direct de la frigider. Pot confirma acest lucru, ajuta la diminuarea pungilor de sub ochi
In al doilea rand, suntem obisnuite sa aplicam crema de fata luand direct cu degetul din recipient cantitatea necesara. Nimic mai gresit intrucat, in felul acesta, crema intra in contact cu bacteriile de pe mainile noastre, iar acest lucru ii reduce perioada de valabilitate. Cu cat mai multe bacterii pe maini, cu atat mai scurta este viata unei creme. Din acest motiv, este indicat sa folosim un betisor de vata sau o spatula speciala. Unele creme au aplicatoarele lor si e bine sa luam in considerare acest lucru atunci cand cumparam un produs. Sau putem oricand sa folosim o spatula de lemn sau plastic.
De asemenea, cremele care sunt ambalate in recipiente cu pompita au o durata de viata mai mare deoarece nu necesita deschidere la fiecare utilizare. Neintrand in contact cu aerul, rezista mai mult timp.
Tot in cazul cremelor de fata, este bine sa luam in considerare si utilitatea acestora – cu cat se adreseaza mai multor probleme (anti-ageing, iluminare, matifiere etc.), cu atat mai repede ingredientele se anuleaza reciproc. Aceasta inseamna ca un produs ce are componente anti-ageing in acelasi timp cu alte componente pentru iluminarea fetei, de exemplu, are sanse mai mari sa isi piarda eficacitatea in timp comparativ cu o crema ce contine strict ingrediente anti-ageing sau strict pentru iluminarea fetei. O solutie poate fi sa cautam produse ce vin ambalate compartimentat, de genul pozei de mai jos.
Cel mai repede ne putem da seama de alterarea unui produs in cazul ojelor – acestea isi modifica culoarea in timp, produsul se separa in straturi foarte clar delimitate. Un alt indiciu foarte bun este mirosul produsului. Odata modificat mirosul, ar fi mai bine sa-l aruncam la gunoi.
In cazul mascarei si al creioanelor de ochi, tinand cont de sensibilitatea zonei in care sunt aplicate, este indicat sa le schimbam la maxim 3 luni de zile. Nu folositi creionul de ochi fara sa-l ascutiti in prealabil, cu atat mai mult daca il aplicati pe marginea interioara a pleoapei (waterline/mucoasa/conjunctiva). Unele creioane de ochi sau buze includ ascutitoare, altele nu. Din ce am incercat, ascutitoarea pentru creioane normale, cele de scris, nu este buna pentru creioanele de ochi, acestea din urma fiind mult mai moi si delicate – incercati sa folositi o ascutitoare speciala pentru astfel de creioane.
In cazul produselor lichide, cum sunt fondurile de ten, acestea au o durata de viata de 12 luni de la deschidere, conform indicatiilor de pe ambalaj. De multe ori, este indicat sa le schimbam la 6 luni de zile, insa verificati mirosul produsului inainte sa-l aruncati la gunoi.
Mare atentie daca folositi produse ce contin peroxid de benzoyl – cum este Brevoxyl-ul – acesta expira la 3 luni de zile dupa deschidere astfel incat ingredientele active ale acestui gel anti-acneic devin inactive. Produsele ce contin vitamina C, antioxidanti, acid glicolic sau retinol nu mai sunt bune odata ce intra in contact cu lumina soarelui si/sau caldura.
Cele mai longevive produse cosmetice sunt cele pe baza de pudra, ca de exemplu blush-uri, farduri de pleoape, pudra compacta sau libera. Acestea rezista foarte bine timp de 24 de luni.
Recordul longevitatii il detine parfumul – pana la 8 ani de zile, chiar mai mult daca il tinem in frigider. Personal, nu am incercat inca varianta cu tinutul parfumului in frigider, dar ma gandesc ca e o idee buna pentru vara viitoare! Iarna sigur nu ma incumet